Får du halsbränna av lussebullarna?

Idag är det ju lucia och det är många som avnjuter både lussebullar och pepparkakor! Dock är det ju de som inte tål saffran och då får man bjuda dem på lussebullar utan denna krydda! Om det är halsbränna som du får av saffran, så kan ju Gaviscon vara ett bra alternativ, om du absolut inte vill vara utan saffranet! Själv föredrar jag ju saffansbullar! Är dock lite allergisk mot ingefära, som finns i pepparkakor, men inget livshotande, bara röd och kliande näsa! Så jag äter pepparkakor ändå!

Om du vill baka godaste lussebullarna idag, nu när det är Lucia, kolla in mitt recept nedan. Det är med saffan, så får du halsbränna, använd Gaviscon!

Godaste lussebullarna

Ingredienser (saffransdeg):

  • 50 g rumsvarm jäst
  • 500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
  • 1 g saffran
  • 250 g mjukt, rumsvarmt smör
  • 200 g strösocker (2 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl blötlagda russin
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Ingredienser (pensling):

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten

Ingredienser (sockerlag):

0,5 dl strösocker

1 dl vatten

Gör såhär:
Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen
lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, vaniljsocker, strösocker, ägg
och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter
saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
hand. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
mellan, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på
bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
Pensla bullarna med äggvispet. Vill du dekorera med pärlsocker så gör du det efter att du penslat med ägg. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas i ugnen. Värm upp socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen.

13 dec 2021