Varför inte rädda liv - om du kan?

Kan du rädda någon som du ser håller på att få en hjärtattack? Eller någon som ligger medvetslös på marken? De flesta skulle inte veta vad man bör göra i en sådan situation, så du är inte ensam om det är så. Och vet du hur man gör är det ju underbart, det är inte många som skulle klara av det. Sanningen att säga blir de flesta livrädda och hoppas att "någon annan" tar hand om den personen. Vem denna "någon annan" är, brukar vara någon läkare eller sjuksköterska, men tänk om ingen sådan finns nära, till hands? Vad ska man göra då? Man kan ju inte bara stå och titta på? Även om du gör din plikt och ringer ambulansen, finns det viktiga saker du borde göra medan du väntar på ambulansen.

Detta bör du göra

Alla borde gå en kurs i hur man räddar någon som har en pågående hjärtattack - en hlr utbildning. Genom att gå en sådan kurs, får du viktig kunskap hur du kan göra för att ta till vara den tid som går medan du väntar på ambulansen. Det är nämligen viktiga sekunder och minuter som du kan ta tillvara då du väntar på ambulansen. Även om man kan få igång ett hjärta, kan hjärnan ta skada av att inte få tillgång till syre, vilket hjärta egentligen gör. Dör hjärnan finns inget som kan rädda den personen, medan ett hjärta, som är en muskel går lättare att få igång även om det har stannat.

Skaffa en hjärtstartare

Det kan vara mycket viktigt att ha en hjärtstartare på en arbetsplats och alla platser där det vistas mycket folk. Vem som helst kan nämligen drabbas av en hjärtattack, gammal som ung, frisk såväl som sjuk. Vi har ju första hjälpen boxar, men de innehåller bara plåster, desinficeringsvätska och gasbinda. Vi tänker att alla ska skada sig och börja blöda och det är ju bra att ha hjälpmedel mot det, men det hjälper knappt när någon faktiskt drabbas av hjärtproblem. Så se till att din arbetsplats är beredd. Och anmäl hela personalen till en hlr utbildning. Det kommer ni inte att ångra.

14 Sep 2017