Intressanta fakta om sjukdomar

1. Hjärtsjukdomar dödar fler människor per år än cancer, krig, terrorism, hunger, självmord, diabetes, andningssjukdomar och psykiska störningar tillsammans. 

2. När syfilis först dök upp kallade engelsmännen den för den "franska sjukdomen", fransmännen kallade den "spanska sjukdomen", tyskar kallade den "den franska ondskan", ryssarna kallade den "polska sjukdomen", polacker kallade den "turkiska sjukdomen". ', turkar kallade det 'kristen sjukdom' och Japan kallade det 'kinesisk pox'. 

3. Under Kinas Ming-dynasti sprängdes pulverformiga smittkoppsskorpor upp i näsan på friska. Patienterna skulle då utveckla ett lindrigt fall av sjukdomen och från och med då vara immuna mot det. Även om tekniken hade en dödlighet på 0,5-2,0 %, var den bättre än sjukdomens 20-30 % dödlighet. 

4. Medan många skogsvarelser hyser fästingar och sprider borrelia, dödar pungråttor 96,5 % av fästingarna som landar på dem och att en enda pungråtta kan "dammsuga upp och döda" 4 000 fästingar varje vecka och därmed skydda personer från borrelia. 

5. Brist på toaletter kostar Indien mer än 50 miljarder dollar per år, mestadels genom förtida dödsfall och hygienrelaterade sjukdomar. 

6. NFL-spelare löper tre till fyra gånger större risk att drabbas av Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och Lou Gehrigs sjukdom (ALS) än en genomsnittlig amerikan. 

7. Under 1980-talets aidsepidemin var utbildningen om sjukdomen begränsad av politiska skäl. Generalkirurg C. Everett Koop slutade med att göra medlemmar av båda parter upprörda efter att han beordrade att varje hem i Amerika skulle skickas ett brev som förklarade vad AIDS var och hur man skyddar sig mot det. 

8. Efter att ha behövt 13 liter blod för en operation vid 13 års ålder, lovade en man vid namn James Harrison att donera blod när han fyllde 18. Det upptäcktes att hans blod innehöll ett sällsynt antigen som botade Rhesus-sjukdomen. Han har donerat blod rekord 1 000 gånger och räddat 2 000 000 liv. 

9. Måndamm skär genom kevlarliknande material och är skadligt för människor och orsakar en sjukdom som kallas Moon Hay Fever. 

10. Alzheimers sjukdom påverkar inte det känslomässiga minnet lika starkt som informationsminnet. Som ett resultat kommer Alzheimerspatienter som får dåliga nyheter snabbt att glömma nyheterna, men kommer att förbli ledsna och har ingen aning om varför. 

11. Fatal familjär sömnlöshet tar bort din förmåga att sova. Du sjunker in i en hemsk psykos och dör oundvikligen under loppet av några månader. Det finns inget botemedel och det finns inga hållbara behandlingar. 

12. Cancer är främst miljösjukdomar där 90-95% av fallen hänförs till miljöfaktorer och 5-10% på grund av genetik. 

13. Det finns en autoimmun sjukdom som efterliknar symptomen på demonisk besittning, och den har bara identifierats under de senaste 10 åren. Det drabbar främst unga kvinnor och kan uppstå utan några som helst förvarningar. 

14. Det finns en behandling för cystisk fibros som innebär att man faktiskt andas in gener för att försöka reparera sjukdomen. 

15. Bönder matar stora magneter till kor för att förhindra "maskinvarusjukdom". Komagneter sitter i deras "mage" under kons livstid och förhindrar att oavsiktligt uppätna metallbitar fastnar i magvecken och orsakar sjukdom.

16. Stephen Hawking diagnostiserades med motorneuronsjukdom relaterad till ALS. Läkare vid den tiden gav honom en förväntad livslängd på två år, men han levde med den i hela 55 år. 

17. Under 5 000 år av mänsklig historia har bara 2 sjukdomar utrotats: smittkoppor och boskapspest.

18. Miljontals fladdermöss i Nordamerika dör av en sjukdom som kallas White Nose Syndrome. Forskare vet inte hur de ska behandla sjukdomen. År 2008 uppskattningsvis 2,4 miljoner pund av insekter gick oätna på grund av den minskade fladdermuspopulationen, vilket orsakade stora påfrestningar på jordbruket i New England. 

19. Läkaren som upptäckte att handtvätt förhindrade spridning av sjukdomar var inlämnad till ett vårdhem, där han dog efter att ha blivit slagen av vakterna.

21. Skörbjugg dokumenterades som en sjukdom av Hippokrates och egyptierna har registrerat dess symptom så tidigt som 1550 f.Kr. Vetskapen om att konsumtion av mat som innehåller C-vitamin är ett botemedel mot skörbjugg har upprepade gånger återupptäckts och glömts bort i början av 1900-talet. 

22. Överlägsen kanaldehicens är ett sällsynt medicinskt tillstånd som påverkar innerörat och förstärker alla inre ljud. Det kommer till den punkt där ljudet av ögongloberna som rör sig i deras hålor låter som "sandpapper på trä." 

23. Det finns en genetisk sjukdom som heter Larons syndrom som resulterar i kortväxthet, längre förväntad livslängd och nära immunitet mot bland annat cancer och diabetes. 

24. En hjärnsjukdom som ödelade samhällen i Papua Nya Guinea spred sig eftersom människor åt sina döda familjemedlemmars hjärnor i rituell kannibalism. Människor som inte dog av sjukdomen har en genetisk mutation som blockerar den. 

25. Många vanliga sjukdomsframkallande bakterier är faktiskt ofarliga bakterier som har infekterats av ett virus.

13 Apr 2023