Vem kan bli vårdbiträde?

Många bipolära klarar sig själva rätt bra även om det kommer perioder då livet känns för jävligt och man bara vill avsluta allt. Men det finns människor omkring oss som är i behov av hjälp, även med de mest vardagliga sakerna. Som att klä på sig, komma i och ur duschen, få i sig maten eller att gå på toaletten. Det kan även handla om att få hjälp med städning, matlagning, att handla och mycket mer. För de behoven finns hemtjänst och hemsjukvård och om du vill jobba med detta så kan du välja en vårdbiträdeutbildning. Den är relativt kort, jämfört med att läsa till sjuksköterska, och du kan faktiskt göra det på distans och jobba under tiden om du vill. 

Alla kan bli vårdbiträden

Om du har ett genuint intresse av att hjälpa andra så passar du in. Om du däremot bara är ute efter att lyfta lön men saknar empati eller en känsla för att andra kan behöva dig så bör du nog söka dig till andra jobb. 

Med andra ord så är detta ett jobb som alla kan klara av, så länge man bryr sig om sina medmänniskor. Men det kan man ju inte veta från början, att man gillar denna typ av jobb alltså. Så testa gärna först genom att hoppa in som vikarie eller ta ett sommarjobb inom hemtjänst, äldreomsorgen eller på ett LSS-boende. Och skulle du trivas så är du behövd! Det saknas massor av folk som vill hjälpa till med saker i landet.

9 Feb 2024