Äta rätt är alltid bra!

Hur ska vi äta för att må bra? Den nya forskningen går ut på att vi ska äta rätt, för att må bättre. Vi har insett att maten påverkar oss mer än vi tidigare har förstått. Den mat som du äter påverkar hur du mår, det har forskningen slagit fast. Så hur äter man för att må bra? Det känns som om alla svar slutar med "grönsaker och frukt". Det är ju delvis sant. Alla som har levat länge har ju haft sin basala kost på grönsaker och frukt. Världens äldsta man, är japan. Och japaner äter oerhört mycket grönsaker och fisk, förutom ris. Forskningen har ju också visat att socker inte är bra. I vår mat får vi i oss en massa socker utan att vi är medvetna om det. Bara att lägga en skinkbit på mackan ger oss massor med ofrivilligt druvsocker som tillsätts i skinkan för att den ska bli godare. Därför kan det vara bra att se över sin dagliga sockermängd. Därför kommer här tips om kost som får dig att må bra!

Är du sockerberoende?

En bra regel är att alltid laga mat från grunden. Ett sockerberoende är inte bra för någons hälsa. Ett sockerberoende kan ge dig ständig hungerkänsla, den gör dig trött, retlig och ger dåligt tålamod. Förutom att göra dig tjock kan den även ge dig darrningar och göra dig ofokuserad. Det späs på om du äter mycket vitt bröd, vitt ris, vit pasta. Det är mat där man tagit bort i princip allt det nyttiga, som sitter i skalet på vetet och riset. Vill du bli av med sockerberoendet bör du äta fullkornsbröd, fullkornsris och fullkornspasta. Sedan bör du slänga all halvfärdig och helfärdig mat, som färdiglagade köttbullar, korv, bacon, påssoppor med mera. Det är både billigare, godare och nyttigare att göra dina egna köttbullar, baka ditt egna bröd, laga mat från grunden helt enkelt.

Försök få mer regelbundna måltider

Den som är sockersjuk, och beroende av insulinintag behöver regelbundna måltider, och det är en bra tanke att ta till sig, även för den som inte är det. De regelbundna måltiderna ger dig nämligen en jämn blodsockernivå. Det är lätt hänt om man har en blodsockerdipp att man gärna stoppar i sig choklad eller annat onyttigt. Det får man inte om man är mätt. Sedan finns det en massa tips på LCHF (Low Carb Hich Fat) dieter, Paleo-dieter (stenåldersmat) som egentligen inte spelar så stor roll för välbefinnandet, utan mer riktar in sig på att hålla sig smal, vilket jag kan tycka är oviktigt i sammanhanget. Vem bryr sig om vikten, om man mår bra, eller hur?

9 Sep 2017