Hur kan må bra efter sjukdom?

Som tur för dem som drabbats av manodepression finns det utmärkta läkemedel. De brukar dämpa perioder av mani och depression. Utan de kraftiga svängarna kan den som drabbats leva ett någorlunda aktivt liv. Till och med arbeta. Alla psykiska sjukdomar kan påverka den egna familjen väldigt mycket. Inte konstigt. I en familj lever man som regel väldigt nära varandra. Mår en dåligt, mår resten det också. Det positiva i det hela, är att det finns hjälp att få. Det finns många engagerade läkare i vår utskällda sjukvård. Det finns också många fina sjukskötare som kämpar för sina patienter. Det är oftast inte fel på läkarna eller sjukskötarna, utan på det system som de har arbeta inom. Men denna blogg ska inte handla om det utan fokusera på hur vi kan må bättre efter en tids sjukdom.

Håll uppe hoppet

Förutom sjukvården finns det annan hjälp att få. Det finns många psykologer som arbetar antingen inom sjukvårdscentraler som finns till för dem som drabbats av psykisk ohälsa. Antingen kan man gå i sluten psykiatrisk vård, eller i en öppen sådan. Har man en lättare psykisk ohälsa behöver man inte den slutna vården, då kan man gå hos en psykolog som håller reda på att man som patient mår någorlunda bra. Äter man medicin och går hos någon som kan ge råd och tips på hur man kan bevara en någorlunda hälsa är mycket vunnet. Vem mår egentligen bra, eller dåligt? Och vad är bra? Vad är dåligt i detta sammanhang?

Lycka ett relativt begrepp

När är man lycklig? Och vad är lycka? Våra etiker har allt sedan Antiken rivit sitt hår i sökandet efter vad lycka egentligen är. Tänk på att även fattiga människor kan uppleva lycka, även en sjuk person kan uppleva lycka. Så lycka behöver inte alltid betyda materiell rikedom och hälsa, även om det hjälper ganska långt på vägen. Minns bara att du kan må bättre, och sluta aldrig kämpa dit!

29 Aug 2017